Potrebujeme:
Na kura a marinádu:
1 kurča - cca 1,5 kg
1 PL cesnaku (prelisovaný alebo nastrúhaný)
1 PL strúhaného zázvoru
1 chilli paprička (ja som nemal čerstvú, použil som sušenú z mlynčeka)
1 PL paradajkového pretlaku
1 čl drveného koriandru
1 čl kurkumy
1 čl garam masala
1 čl mletej rasce
2 čl bieleho jogurtu
šťava z 1 citrónu
2 čl morskej soli
Na výpek:
3 malé červené cibule
1-2 celé škorice
10 klinčekov
3 PL bieleho vínneho octu
3 PL worcestrovej omáčky
3 PL hladkej múky
0,5 litra slepačieho vývaru
Na zemiaky:
cca 800g zemiakov
morská soľ
mleté čierne korenie
2-3 lyžice olivového oleja
1 citrón
1 čl horčicových semienok (tie sa mi nepodarilo na rýchlo zohnať, tak sa po nich poobzerajte radšej s predstihom)
1 čl celej rasce
1 čl garam masala
1 čl kurkumy
1 hlávka cesnaku
1 čestvá chilli paprička bez semienok
2 paradajky
1 viazanička koriandru (ten som nemal, slúži skôr aby jedlo farebne osviežil)
Postup:
Všetky ingrediencie na marinádu si zmiešame v pekáči do podoby kaše. V tejto marináde dôkladne obalíme celé umyté kurča, vrátane vnútra, a necháme marinovať cca 12 hodín (cez noc). Stehná môžete narezať, nakoľko sa pečú dlhšie. Na ďalší deň si v prvom rade dáme uvariť zemiaky spolu s jedným citrónom (varíme asi 15-20 minút). Potom si prichystáme mriežku, ktorá nám vojde do pekáču. Kurča vyberieme z pekáča, ktorom sa marinovalo a položíme na mriežku. Do pekáču pridáme všetky súčasti výpeku (cibule nakrájame na štvrtiny) a poriadne vymiešame. Uvarený citrón pár krát prepichneme špičkou noža a vopcháme ho do vnútra kurčaťa. Vložíme mriežku s kurčaťom do pekáču a takto dáme piecť do spodnej častí trúby vyhriatej na 200°C na 80 minút. Samozrejme približne každých 15 minút prelievame kurča výpekom
Medzitým si prichystáme zemiaky, ktoré sme zliali a nechali uschnúť. Na panvici si zohrejeme olej a pridáme horčicové semienka, rascu, , kurkumu, garam masala, chilli papričku, nakrájané paradajky, strúčiky cesnaku (nemusíte ich ani šúpať, ide len o to aby pustili chuť v zemiakoch) a samotné zemiaky, ktoré odporúčam nakrájať na menšie kúsky. Pri menších šalátových zemiakoch aspoň na polovice. Krátko ich opečieme aby sa poriadne obalili v zmesi korenín. Pokvapkáme citrónovou šťavou a keď kurčaťu bude zostávať 40 minút, pridáme ich do hornej časti rúry.
Keď všetko dopečieme vyberieme kurča z pekáču a výpek cez sitko prelejeme do panvice, v ktorej to necháme prevariť. V prípade potreby môžeme výpek zahustiť ďalšou múkou prípadne zriediť vodou. Ja som do výpeku vytlačil aj šťavu z citrónu, ktorý sa piekol v kurčati. Zemiaky posypeme čerstvým koriandrom a servírujeme podľa vkusu. Na tanieri môžme všetko podľa chuti poliať výpekom :)
Na záver len dodám, že sám Jamie pri tom povedal, že prestáva variť, pretože nič lepšie už asi nespraví :) Tak vám prajem dobrú chuť
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára