sobota 1. novembra 2014

Tony ft. Jamie Oliver: "Empire roast chicken with the Bombay-style potatoes"

Ahojte, dnes po dlhej dobe konečne niečo aj odo mňa. Je toho v poslednej dobe dosť, takže plnohodnotne sa do kuchyne dostanem len zriedka. Ale to, čo sa mi stalo minulý víkend okolo polnoci ma prinútilo si nájsť dve hodinky na varenie. Polnoc je taký bežný čas, kedy sa dostanem do postele a tak som si, aby som lepšie zaspal, pustil telku. Nakoľko o slovenských televíziách je známe, že tam nikdy nič poriadne nejde, tak som si po dlhom hľadaní nechal zapnutú TV Paprika, nakoľko práve išla relácia Jamieho Olivera, Jamie´s Great Britain. Jamieho mám naozaj rád pre štýl, akým varí, akým vystupuje pred kamerou a celkovo. Taká ta pohoda a zároveň elegancia profesionála. A nakoľko pripravoval práve toto jedlo, ktorého názov neviem adekvátne preložiť, tak som samozrejme tak skoro nezaspal, pretože som slintal ako batoľa. Okamžite si hovorím: "Toto musím vyskúšať", a tak som si vygooglil recept, uložil a dnes prišlo na deň D. Teda vlastne už včera, ale to neskôr. Nikdy  som sem nechcel kopírovať recepty iných kuchárov, ani z nejakých kníh, ale neodpustil by som si, keby toto neposuniem ďalej medzi ľudí. Tak poďme na to, je to trošku viac surovín, ale takmer všetko jednoducho dostupné

Potrebujeme:

Na kura a marinádu:

1 kurča - cca 1,5 kg
1 PL cesnaku (prelisovaný alebo nastrúhaný)
1 PL strúhaného zázvoru
1 chilli paprička (ja som nemal čerstvú, použil som sušenú z mlynčeka)
1 PL paradajkového pretlaku
1 čl drveného koriandru
1 čl kurkumy
1 čl garam masala
1 čl mletej rasce
2 čl bieleho jogurtu
šťava z 1 citrónu
2 čl morskej soli

Na výpek:

3 malé červené cibule
1-2 celé škorice
10 klinčekov
3 PL bieleho vínneho octu
3 PL worcestrovej omáčky
3 PL hladkej múky
0,5 litra slepačieho vývaru

Na zemiaky:

cca 800g zemiakov
morská soľ
mleté čierne korenie
2-3 lyžice olivového oleja
1 citrón
1 čl horčicových semienok (tie sa mi nepodarilo na rýchlo zohnať, tak sa po nich poobzerajte radšej s predstihom)
1 čl celej rasce
1 čl garam masala
1 čl kurkumy
1 hlávka cesnaku
1 čestvá chilli paprička bez semienok
2 paradajky
1 viazanička koriandru (ten som nemal, slúži skôr aby jedlo farebne osviežil)

Postup:

Všetky ingrediencie na marinádu si zmiešame v pekáči do podoby kaše. V tejto marináde dôkladne obalíme celé umyté kurča, vrátane vnútra, a necháme marinovať cca 12 hodín (cez noc). Stehná môžete narezať, nakoľko sa pečú dlhšie. Na ďalší deň si v prvom rade dáme uvariť zemiaky spolu s jedným citrónom (varíme asi 15-20 minút). Potom si prichystáme mriežku, ktorá nám vojde do pekáču. Kurča vyberieme z pekáča, ktorom sa marinovalo a položíme na mriežku. Do pekáču pridáme všetky súčasti výpeku (cibule nakrájame na štvrtiny) a poriadne vymiešame. Uvarený citrón pár krát prepichneme špičkou noža a vopcháme ho do vnútra kurčaťa. Vložíme mriežku s kurčaťom do pekáču a takto dáme piecť do spodnej častí trúby vyhriatej na 200°C na 80 minút. Samozrejme približne každých 15 minút prelievame kurča výpekom
Medzitým si prichystáme zemiaky, ktoré sme zliali a nechali uschnúť. Na panvici si zohrejeme olej a pridáme horčicové semienka, rascu, , kurkumu, garam masala, chilli papričku, nakrájané paradajky, strúčiky cesnaku (nemusíte ich ani šúpať, ide len o to aby pustili chuť v zemiakoch) a samotné zemiaky, ktoré odporúčam nakrájať na menšie kúsky. Pri menších šalátových zemiakoch aspoň na polovice. Krátko ich opečieme aby sa poriadne obalili v zmesi korenín. Pokvapkáme citrónovou šťavou a keď kurčaťu bude zostávať 40 minút, pridáme ich do hornej časti rúry.
Keď všetko dopečieme vyberieme kurča z pekáču a výpek cez sitko prelejeme do panvice, v ktorej to necháme prevariť. V prípade potreby môžeme výpek zahustiť ďalšou múkou prípadne zriediť vodou. Ja som do výpeku vytlačil aj šťavu z citrónu, ktorý sa piekol v kurčati. Zemiaky posypeme čerstvým koriandrom a servírujeme podľa vkusu. Na tanieri môžme všetko podľa chuti poliať výpekom :)


Na záver len dodám, že sám Jamie pri tom povedal, že prestáva variť, pretože nič lepšie už asi nespraví :) Tak vám prajem dobrú chuť

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára