Tiramisu je dnes jedným z najobľúbenejších a najznámejších talianskych dezertov. Dejiny moderného receptu sa dajú sledovať prekvapivo len približne do roku 1970 do mesta Treviso v severnom Taliansku. Ale podobné dezerty pochádzajú z čias renesancie a prišli zo Sierry cez Florenciu a iné mestá do Benátok a potom do Trevisa
Potrebujeme:
2 balenia podlhovastých piškôt
500 g mascarpone
5 vajec
asi 100 g kryštálového cukru
3 dcl kávy (ideálne espresso)
0,5 dcl Amareto
kakao
Postup:
Na začiatok oddelíme žĺtky od bielkov. Bielka vyšľaháme do tuha a žĺtka s cukrom. Do žĺtok vmiešame mascarpone a postupne jemným prehadzovaním aj sneh z bielkov. Uvaríme si kávu,
do ktorej zamiešame Amareto. V ňom začneme jemne namáčať piškóty a ukladáme ich do nádoby. Na to rozprestrieme krém a takto vrstvíme.
Ja som spravil dve vrstvy. Navrch ešte vrstvu krému ktorú poriadne posypeme kakaom. Hotové dáme do chladničky vychladnúť na niekoľko hodín alebo cez noc.
Dobrú chuť :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára