utorok 3. februára 2015

Tony: Strukoviny

Hrach, fazuľa, šošovica, sója, cícer - to sú asi najznámejšie strukoviny u nás. Tieto zázraky sú bohatým zdrojom rastlinných bielkovín, škrobu, vlákniny, esenciálnych mastných kyselín, vitamínov a minerálnych látok. Hovorí sa o nich, že sú to pestovateľsky významné rastliny, užitočné nielen pre zdravie, ale aj životné prostredie - obohacujú pôdu o potrebný dusík, a to tak, že sú schopné absorbovať vzdušný dusík a prenášať ho do pôdy. Pôdu teda prirodzeným spôsobom zúrodňujú. Zo všetkých produktov rastlinného pôvodusú strukoviny najbohatším zdrojom bielkovín.

Strukoviny obsahujú pomerne veľké množstvo sacharidov (asi 60 %), ktoré zahŕňa jednoduchšie cukry (sacharóza), ale aj škrob a vlákninu. O vláknine je známe, že zohráva významnú úlohu pri ochrane nášho zdravia. Dôležitá je najmä pre dobrú funkciu tráviaceho traktu. Vzhľadom na bohaté zastúpenie bielkovín a sacharidov majú strukoviny vysokú energetickú hodnotu. Sú dôležitým zdrojom energie pri väčšej fyzickej aktivite, pričom asistujú pri rôznych procesoch v našom organizme - pri stavbe chrupaviek, kostí a svalstva, posilňujú nervový systém a pod.

Ako často si tieto potraviny doprajete? Ideálne by to malo byť raz do týždňa. Strukoviny treba konzumovať vždy tepelne upravené, nakoľko sú ťažko stráviteľné "vďaka" inhibítorom (látkam, ktoré spomaľujú, tlmia alebo prerušujú určitú činnosť). Tie brzdia rozklad bielkovín a škrobu. Práve tepelná úprava zamedzuje aktivitu inhibítorov. Najlepšie stráviteľnou formou konzumácie sú polievky alebo kaše.

Napriek vysokému obsahu bielkovín, sacharidov, vlákniny, vitamínov, minerálov, ich bielkoviny nie sú plnohodnotné. Preto je vhodné ich kombinovať so živočíšnymi bielkovinami (napríklad mäso alebo vajcia v šošovicovému prívarku - recept nižšie).




Hrachová kaša

Pozitíva strukovín sú jasné - veľa vlákniny, sacharidov, vitamíny skupiny A,B,C, draslík, železo. Ak chceme pri ich použití v kuchyni začať od najjednoduchších jedál, ideálna je kaša zo žltého hrachu.
Hrach si cez noc necháme namočiť vo vode, ráno ho prepláchneme a dáme variť so soľou, čerstvo namletým čiernym korením a bobkovým listom. Necháme variť 30-40 minút. Veľkou výhodou je, že kašu nemusíme zahusťovať ani mixovať (ak nechceme úplne hladkú štruktúru). Hrach sa nám rozvarí do podoby hustej kaše. Kašu si na záver len dochutíme soľou a korením podľa chuti a pridáme maslo na zjemnenie. Môžeme pridať aj majorán, alebo aj na masti opečenú cibuľu so slaninou. Podávame s opečenou klobáskou alebo párkom, prípadne s volským okom, alebo aj iba s čerstvým chlebom.

Šošovicový prívarok

Opäť veľmi jednoduché, šošovicu namočíme cez noc, ráno prepláchneme a dáme variť s bobkovým listom, novým korením a celým čiernym korením, ale solíme až na konci. Keď sa nám voda pomaly odparí je na čase prívarok jemne zahustiť. Na pol kila šošovice si dáme cca 1,5 PL hladkej múky, ktorá rozmiešame v dvoch lyžiciach kyslej smotany (podľa zriedime smotanu mliekom). Za stále miešania vlejeme a necháme prevrieť až kým nemáme želanú hustotu. Pred koncom osolíme, ochutíme prelisovaným cesnakom a majoránkou. Podávame takisto buď s mäsom, vajciami alebo čerstvým chlebom.

"Červená" fazuľová polievka s údeným mäsom a klobásou

Z týchto troch jedál je táto polievka časovo najnáročnejšia na prípravu, avšak výsledok určite stojí za to. Recept môžete nájsť TU

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára