Keď počujem fazuľová polievka, vždy si predstavím mliečnu verziu. Aj preto bolo pre mňa výzvou vrhnúť sa na prípravu tej "červenej". Je to síce časovo náročnejšie avšak výsledok rozhodne stojí za to, kedže takáto polievka môže byť pokojne hlavným chodom.
Potrebujeme:
1-1,5 kg údené bravčové koleno
500 g červenej fazule
2 klobásy
2 mrkvy
3 zemiaky
bobkový list
nové korenie
soľ
mleté čierne korenie
bravčová masť
4 strúčiky cesnaku
cibuľa
červená paprika
Postup:
Ako prvú vec si dáme minimálne noc predtým namočiť fazuľu aby nám zmäkla a skrátila tak dobu varenia.
V tlakovom hrnci si uvaríme údené mäso, čo je otázka asi tak hodiny. Keď máme mäso uvarené vyberieme ho a necháme vychladnúť. Do vody, v ktorej sme koleno varili pridáme namočenú fazuľu aj so zvyšnou vodou. Dáme variť spolu s bobkovým listom, novým korením a klobásami. Počas toho si ošúpeme a nakrájame mrkvu a zemiaky. Tieto pridáme, keď vyberieme uvarené klobásy. Necháme variť kým nebude fazuľa takmer úplne uvarená. Následne pridáme klobásy nakrájané na kolieska a údené mäso ktoré sme medzičasom obrali od kosti a nakrájali. Počas celej prípravy podľa potreby pridávame vodu. Varíme, kým nie je všetko dokonalo uvarené a všetko ukončíme zápražkou, ktorú pripravíme tak, že si na bravčovej masti orestujeme cibuľu a pretlačený cesnak. K tomu pridáme asi lyžicu hladkej múky a červenú
papriku. Rýchlo miešame aby sa paprika nespiekla a nezostala horká. Rovnako za stáleho miešania pridáme zápražku do polievky. Necháme posledný krát prejsť varom a dochutíme podľa chuti soľou, mletým čiernym korením, prípadne cesnakom. Podávame s ľubovolným pečivom.
Dobrú chuť :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára